STRUKTUREN OG RAMMERNE

ER FORUDSIGELIGE OG TRYGGE

OMSORG OG NÆRHED

ER HØJT PRIORITERET

VI ER ET OPHOLDSSTED DER

TAGER UDGANGSPUNKT I

DEN UNGE OG DENNES BEHOV

VOKSENSTØTTEN ER MASSIV

OG RUMMELIG

Efteråret har været fuldt af aktiviteter og nye ansigter.

Øl brygning

Christian er, sammen med de ældste unge, i gang med at brygge øl. De har lavet en opskrift og fulgt alle Christians instrukser til punkt og prikke. Nu skal vi bare vente på at øllet gærer og bobler færdig. Dette tager et par uger. Vi er alle spændte på resultatet. Forhåbentlig bliver det en julebryg, der er helt klar til servering før jul.

Efter efterårsferien har de unge været i gang med at rense flasker, som er fyldt op og kapslet til. Vi er også i gang med at finde etiketter, der er helt vores egne.

Æblemost

Der var ikke den helt store tilslutning til æblemosteriet i år. Mikael og Jonas gav fuld gas. Der blev plukket æbler en masse. Herefter blev de skyllet, skåret og renset, inden drengene med Anders’ hjælp fik kørt dem gennem rivejernet på køkkenmaskinen. Pulpen blev efterfølgende presset i, den dertil indkøbte, æblepresse. Til sidst blev saften sigtet, kogt op og hældt på flasker. 13 liter æblemost blev det til. Flot drenge.

Matematik- Peter

Peter Albrech fra Nordagerskolen har været på besøg, et par gange. Peter har talt med alle eleverne om matematik og deres matematikforståelse. Peter er en ildsjæl indenfor matematik og det smitter af. Alle eleverne kunne, til deres egen overraskelse, faktisk regne meget mere end de selv troede. Det er med udgangspunkt i disse elevsamtaler, at projekter som Mikaels undulater og Kims rollespil udspringer.

Anders og Camilla som vikarer

Anders er begyndt som vikar hos os og har en passion for matematik. Anders, som er lærerstuderende på 2. år, startede her som praktikant i et undulatprojekt med Mikael.

Camilla er også begyndt som vikar hos os. Camilla er uddannet lærer, med passion og store kompetencer inden for billedkunst.

Vi ønsker begge to velkommen til Asgaard.

Tæmning af høns v/Mikael og Jonas

Mikael og Jonas har mærket hønsene med hønseringe som Jonas har haft med. De har derefter udvalgt sig nogle høns som de med tid og tålmodighed skal tæmme. Hønsene bliver håndfodret og kælet med. Stort set hver dag, bruger de to drenge tid med hønsene.

Rollespil m/Kim

Kim er i gang med at bygge rollespilssværd op fra bunden. Han laver selv tegninger og en prototype. Dette skal han bruge, når han på sigt, skal ud i en SFO og undervise i rollespil og opbygning af sværd. Kim fik til en start en lærerstuderende til at hjælpe sig, men arbejder nu selv med projektet. Kim har fået syet kapper til børnene i SFO’en, for at gøre det endnu mere spændende.

Praktik

Vi arbejder hele tiden på at finde praktikker til vores unge. Maria har været ude at prøve malerfaget, forskellige steder. Sebastian har været på besøg hos den eneste våbenmekaniker på Fyn og er begyndt i praktik. Kim skal snart i praktik i en SFO og har allerede en god aftale.

Ler og maleri med Maria

Marias søster skal giftes og Maria har arbejdet hårdt for at lave gaver til brudeparret. Hun har lavet et stort maleri med et citat på og lavet lerfigurer af sin søster og svoger. Især det sidste er en langvarig proces, hvor leret først skal formes, siden tørres, så brændes, inden det skal males. Først da er de klar til at blive givet som gave.

Mikaels undulater

Mikael har sammen med Anders lavet udregninger og byggetegninger til et undulatbur til 2 undulater. De to har brugt meget tid på at gøre det så perfekt som muligt og nu er Mikael i gang med den praktiske del. Han og Joakim er begyndt at bygge buret og er nået til skelettet. Inden længe er de færdige og Mikael kan komme ud og købe 2 undulater til sit bur. Mikael har læste rigtig meget om undulater, så ingen tvivl om at de får det som blommen i et æg.

Tristans musik

Tristan øver stadigvæk med flere af eleverne. Daniel spiller på trommer og bliver dygtigere og dygtigere. Jannie synger stadig dejligt og øver hele tiden nye, spændende og sværere numre. Det samme kan siges om Kim. Patrick er i gang med at lavet et beat, som han kan rappe til. Han skal selvfølgelig selv skrive teksten. Tristan holder trådene sammen og har det store forkromede overblik.

Vi håber at der bliver en opvisning af deres kunnen inden jul.

Det faglige

I dette efterår, har vi lagt fokus på matematikken.  Både praktisk matematik og faglig matematik. De fleste af vores 10.klasses elever ønsker sig en håndværksmæssig uddannelse og disse uddannelser kræver især gode matematik kundskaber. Derfor har vi valgt at sætte netop dette fag i fokus.

Der er dog også plads til andre fag. I dansk arbejdes der med Hell man af Sanne Søndergaard, om livet som dansk soldat i Heldmand provinsen i Afghanistan og Warcraft, en roman der udspringer af computerspillet World of Warcraft og derfor forgår i en fantasi verden.

I engelsk bruges tiden især på engelsk i tale. Det vil sige, at vi taler om helt almindelige ting på engelsk. På den måde bliver vi alle sammen mere fortrolige med sproget.

Ellers har vi geografi, samfundsfag og billedkunst på programmet som individuelle fag.

Auschwitz

Daniel havde i samarbejde med Kim, planlagt en tur til Polen, hvor de bl.a. skulle besøge Auschwitz

Kim fortæller:

”Vi var 4 gode mennesker afsted, Gert, Claes, Daniel og Kim. Vi kørte i bil i ca. 12 timer. Vi kørte til Katowice i Polen.

Arbeit macht  frei: Vi skulle ind i selve Auschwitz. Jeg var faktisk lidt spændt på hvordan det ville være. Vi havde en guide på engelsk. Da jeg gik ind igennem porten med ordene ’Arbeit macht frei’ kunne jeg godt mærke der var en helt anden stemning i mit hoved. Jeg sagde også til mig selv ”Tænk på alle de mennesker der er døde her.” Det var ikke speciel rart at gå ind af den port, men efter lidt tid, vænnede jeg mig til følelsen. Der var masser af ting at se på, efter min mening. Så vidt jeg husker, var der ca. 2 tons hår og der var også sko og proteser. Der var også nogle andre ting, som jeg ikke kan huske lige nu. Vi var også i Birkenau, hvor de gassede de fleste jøder.

Schindler: vi var også inde i Schindlers fabrik. Han hjalp jøderne med at overleve. Hans fabrik gik ud på, at lave gryder og pander.

De 12 timers køretur føltes lange, især hjem. Vi hyggede os på turen. Da vi ankom til Katowice fandt vi vores hotel. Det var et godt hotel, gode senge og Wi-Fi. Delte værelse med Daniel, vi havde det godt sammen. Daniel og jeg var ude og gå selv en aften. Vi kom også ud i et skummelt kvarter, hvor vi fik et chok af en hund det stod og gøede, da vi pissede op af et hegn. Vi skyndte os og gå videre. Vi skulle gå til McD, men det var lukket. Det var mega nederen. Turen var mega awesome og god. Og sådan nogle oplevelse vil jeg gerne have flere af, bare ikke så lang tid i bil. M.V.H  Kim  og se lige min ninja hær her (-.(-.(-.(-.-).-).-).-)”

Island

Maria og Sebastian har været en tur på Island med Luna og Lotte. Vi har haft en fantastisk tur, der er foregået på hesteryg i den islandske natur. Det har vært været en fantastisk tur, der virkelig har krævet sin ’mand’. På hesteryg mange timer dagligt, sætter sine spor, ikke så meget på de unge, som på de voksne.

 Vi har talt rigtig meget engelsk, både med vores islandske værter og med vores nye amerikanske venner, som var på samme tur som os. Maria og Sebastian har begge to talt engelsk og bestilt bord på restauranter uden problemer. De to, meget overskudsagtige unge, var omsorgsfulde over for hinanden og os andre. Det var en stor fornøjelse. Udover en stor oplevelse i de varme kilder, var vi også ude at se Gullfoss, et kæmpemæssigt vandfald. På afstand fik vi også set både en gletcher og en gejser. Efter 4 intensive dage, var vi trætte, men glade hjemme igen. Heldigvis skulle hjem til efterårsferie, så vi kunne restituere inden skolen startede igen.

Rom

Patrick og Thorbjørn har sammen med Christian og Lars været en tur i Rom.

Patrick fortæller:
”Vi fløj fra CPH til Rom. Herfra kørte vi i Taxa til The black hotel, hvor vi skulle bo. Jeg delte værelse med Thorbjørn og Christian og Lars delte. Første dag oplevede vi ikke andet. Næste dag, var vi først på Colosseum og bagefter i Forum Romanum. Det var super fedt i Colosseum og meget større end jeg troede. Det levede op til mine forventninger. Forum Romanum var lidt kedeligt, fordi det er ikke andet end gamle ruiner.

Vi har selvfølge været ude at spise både pizza og lasagne og Christian og Lars bestilte ’latte’ og fik varm mælk uden kaffe. (Latte betyder mælk på italiensk) Måske de skulle have bestilt cafe latte?

Jeg fik talt en smule engelsk, men italienerne taler ikke særlig godt engelsk.

Det har været en rigtig god tur og vi har haft det godt sammen alle sammen.”

Senere samme dag var vi ude ved Trevi-fontænen, den var kæmpe stor og rigtig flot. Om aftenen spillede vi Risk på værelset alle fire. Vi hyggede os og havde det sjovt.

Næste dag var vi ude ved Vatikanstaten og se Peterspladsen. Også det var meget stort og godt at se.  Om aftenen var vi ved den spanske trappe. Der foregik en masse gak og gøgl, bl.a. svævede der en mand i luften, kun hvilede på sin stok.

pHpHHHh 

Landbrug

Mikael, Jonas og Christian har været på besøg på en grisefarm i Vøjstrup. Det var en stor oplevelse for drengene og de var enige om at, selvom der blev produceret rigtig mange grise, havde de det godt. Faktisk ligger farmen nr. 1 i øjeblikket.

ØltapningJannies Jul

Jannie har fået det store ansvar for årets juleudsmykning af skolen. Hun har fundet opskrifter på juleklip, tilbud på lyskæder, lavet plan for julebagning osv. Hun står for arrangementet, når vi starter julen den 2. december med uddannelses orientering, hvor vores 10. klasses elever skal oplyses om Uddannelsesplan.  UU-vejleder Susan Momme kommer og sætter os ind i tingene.

Nye elever

Vi er så heldige at vi har fået to nye elever, Folmer på 13 år fra Pileagergaard og vores egen Trine fra Asgaard, der lige er blevet 17 år. Vi ønsker dem begge to velkommen i skolen.